Taalcoach in Lock Down? Oefenen.nl heeft naast de oefenprogramma’s ook handige apps: de Samen Leren app en de d of t? app. De apps kun je gratis downloaden in de App Store en Google Play.
Het lijkt vanzelfsprekend om goed Nederlands te kunnen lezen, schrijven en spreken. Maar dat geldt niet voor iedereen. Maar liefst anderhalf miljoen mensen in Nederland zijn laaggeletterd.
Daarvan is 2/3e geboren en getogen in Nederland. Naar schatting wonen er in Hengelo zo’n achtduizend mensen die problemen hebben met lezen en schrijven. Voor hen kost het veel moeite om een brief of e-mail te schrijven, de post te lezen, een formulier in te vullen of een treinkaartje te kopen. Wat voor veel mensen heel normaal is, is voor hen een grote belemmering in het dagelijks leven.
Het samenwerkingsverband van Wijkracht, ROC van Twente, Bibliotheek Hengelo, Gemeente Hengelo en de Stichting Lezen en schrijven, verenigd in het Taalpunt wil aan deze groep laaggeletterden ondersteuning, informatie en advies geven over het passend aanbod.
Taalpunt Hengelo is er ook voor anderstaligen die in Nederland zijn komen wonen. Verhuizen naar een vreemd land brengt veel nieuwe dingen met zich mee.
Eén van die dingen is het leren van een nieuwe taal. Het beheersen van de Nederlandse taal is ontzettend belangrijk. Het maakt het leven makkelijker.
Je begrijpt je omgeving beter, je kunt je kinderen voorlezen of zelf een boek lezen, je kunt formulieren invullen, een nieuwe opleiding beginnen of werk zoeken.
Taalpunt geeft informatie, advies en ondersteuning op het gebied van inburgering, taal en taalverwante activiteiten.
Bij het Taalpunt werken ruim 160 vrijwilligers.
Regelmatig worden er (thema)bijeenkomsten, workshops en trainingen voor de vrijwilligers georganiseerd.
De coördinatie van Taalpunt wordt uitgevoerd door Wijkracht.
Vrijwilligers zijn voor mensen die moeite hebben met het lezen en schrijven en/of het spreken onmisbaar en belangrijk.
Zonder jou zouden wij het werk op het gebied van taalontwikkeling, administratieve ondersteuning, participatie en maatschappelijke begeleiding niet kunnen doen.
Wij vinden het belangrijk om je vrijwillige inzet een goede plek binnen de organisatie bieden.
Daarom hanteren wij als leidraad bij de aanname een soort functieomschrijving.
Taalpunt Hengelo
Bibliotheek Hengelo
Beursstraat 34
Dinsdag 10.00 - 12.00 uur
Woensdag 10.00 - 12.00 uur
Donderdag 10.00 - 12.00 uur